Ηγεσία σε Περιόδους Αβεβαιότητας: Η Δύναμη της Συγκράτησης

International World Global Network Globalization International C

Ηγεσία σε Περιόδους Αβεβαιότητας: Η Δύναμη της Συγκράτησης

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς—με την τεχνητή νοημοσύνη, τις ψηφιακές μεταμορφώσεις, τα νέα ρυθμιστικά πλαίσια και τις γεωπολιτικές αναταραχές να μονοπωλούν τα επιχειρηματικά πάνελ—είναι εύκολο να νιώσουμε ότι το “να κάνουμε κάτι” είναι πάντα καλύτερο από το “να περιμένουμε”. Όμως η αλήθεια είναι πιο σύνθετη.

Το πρόσφατο άρθρο του Nitin Nohria στο Harvard Business Review, με τίτλο “The Problem of Uncertainty”, μας θυμίζει μια θεμελιώδη επιχειρηματική αρχή: ότι η δράση, όταν δεν βασίζεται σε πραγματική ανάγκη ή σε εσωτερική κατανόηση, μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη πόρων και λάθος κατευθύνσεις.

Ο κίνδυνος της υπερ-εξάρτησης από εξωτερικούς συνεργάτες

Η εξειδίκευση και η πολυπλοκότητα των επαγγελματικών υπηρεσιών (νομικών, τεχνολογικών, συμβουλευτικών) έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από εξωτερικούς συνεργάτες. Όμως όταν το ίδιο άτομο ή εταιρεία που εντοπίζει το πρόβλημα είναι αυτό που θα πληρώσει για να το “λύσει”, δημιουργείται μια αόρατη πίεση προς δράση, ακόμα κι όταν δεν είναι απαραίτητη.

Δεν μιλάμε για κακή πρόθεση. Όπως σημειώνει ο Nohria, οι περισσότεροι σύμβουλοι πιστεύουν πραγματικά ότι προσφέρουν αξία με κάθε πρόταση που καταθέτουν. Όμως η ταυτότητα του “επαγγελματία-πρεσβευτή αλλαγής” που κυριαρχεί σήμερα, έχει αντικαταστήσει τον ρόλο του ουδέτερου, σοφού συμβούλου.

Ηγεσία με κριτήριο, όχι αντανακλαστικά

Στην κοινότητα της BNI, καλλιεργούμε μια κουλτούρα δράσης. Όμως η δράση πρέπει να είναι συνειδητή, στοχευμένη και εσωτερικά κατανοητή. Ο Ελληνας επιχειρηματίας οφείλει να αναρωτιέται:

  • Χρειάζεται πράγματι αυτή η αλλαγή;
  • Κατανοώ πλήρως το πρόβλημα ή μεταφέρω την ευθύνη σε κάποιον άλλο;
  • Έχω τους κατάλληλους ανθρώπους εσωτερικά για να αξιολογήσουν τις προτάσεις εξωτερικών συνεργατών;

6 αρχές για σοφότερες αποφάσεις σε περιβάλλον αβεβαιότητας

Ο Nohria προτείνει έξι στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν κάθε ηγέτη:

  1. Επιλεκτική εσωτερική στελέχωση: Σε κρίσιμους τομείς (π.χ. τεχνολογία, νομικά, Μ&Α), η δημιουργία εσωτερικής τεχνογνωσίας προστατεύει από εξωτερικές υπερβολές.
  2. Ενίσχυση της εσωτερικής εποπτείας: Μια “SWAT ομάδα” με τεχνική κατανόηση μπορεί να παρακολουθεί την πορεία των εξωτερικών έργων.
  3. Διαχωρισμός διάγνωσης και υλοποίησης: Αυτός που εντοπίζει το πρόβλημα δεν πρέπει να είναι ο ίδιος που επωφελείται από την “επίλυση”.
  4. Καταγραφή τεκμηρίωσης και διαδικασιών: Η ύπαρξη εγγράφων και λογικής για κάθε απόφαση αποτρέπει αχρείαστες ενέργειες.
  5. Αποφυγή συμβολικών συνεργασιών: Μην προσλαμβάνεις συμβούλους απλώς “γιατί το κάνουν όλοι”.
  6. Πολιτισμός που επιβραβεύει τη συγκράτηση: Το “όχι ακόμα” είναι μερικές φορές η πιο γενναία απάντηση.

Και τελικά, αξίζει να σκεφτούμε οτι:

Η ηγεσία δεν μετριέται μόνο με τα projects που υλοποιείς. Μετριέται και από την ικανότητά σου να σταθείς, να παρατηρήσεις, και να αναρωτηθείς: «Αξίζει; Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή;»

Γιατί τελικά, η πιο ισχυρή κίνηση ενός ηγέτη μπορεί να είναι… να μην κάνει καμία.

 

Ενδιαφέρεσαι να ενισχύσεις την ηγετική σου παρουσία μέσα από την κοινότητα της BNI;
Επικοινώνησε μαζί μας για να δεις πώς μπορείς να χτίσεις τη δική σου ομάδα και να γίνεις συνώνυμος της επιτυχίας άλλων ανθρώπων.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.