suzanne-d-williams-VMKBFR6r_jg-unsplash

Leadership και transformation
Η επιρροή και τέσσερις τρόποι για να την προσεγγίσετε

Αρχικά, επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία: Κάποτε είχα έναν προϊστάμενο που μιλούσε σαν να απολαμβάνει να ακούει τον εαυτό του. Μιλούσε πολύ ωραία αλλά νομίζεις ότι η διήγησή του για τις αξίες της εταιρίας και άλλες ιστορίες ήταν φτιαγμένες για να οδηγούν στο συμπέρασμα πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε αυτά που κάνουμε. 

Αυτά που έλεγε δηλαδή ήταν όμορφα αλλά μας άφηναν πάντα με την εντύπωση ότι κάτι κάνουμε στραβά. Ήταν χαρισματικός leader και αυτά που έλεγε ήταν πολύ ωραία, αλλά τότε… γιατί δεν μας εντυπωσίαζαν;

Αυτό που θέλω να εκφράσω εδώ είναι ότι ο πρώτος τρόπος για να χτίζεις την ικανότητά σου να επηρεάζεις θετικά, να συμπαρασύρεις τις ομάδες σου προς την εξέλιξη και τη βελτίωσή τους είναι να βγάζεις τον εαυτό σου από το κέντρο της συζήτησης. Ξεκινώντας μια κουβέντα «επιρροής» και βγάζοντας ένα λόγο «επιρροής» δεν επηρεάζεις.

Η Brene Brown κοινωνική αναλύτρια γράφει ότι «Η εμπιστοσύνη κερδίζεται στις μικρές στιγμές. Όχι στους ηρωικούς λόγους ή τις καμπάνιες leadership. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται όταν νοιάζεσαι κάθε στιγμή, ακούς και προσφέρεις πραγματική φροντίδα και ανθρώπινη επαφή με αυτά που λες και πράττεις».

 

Οι leaders πρέπει να εστιάζουν στην εξέλιξη


Βρισκόμαστε εδώ και ενάμιση τουλάχιστον χρόνο εντός της μεγάλης υγειονομικής κρίσης του covid 19, και όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε συναισθήματα ανασφάλειας και απώλειας, φόβου και αστάθειας. Ο μόνος δρόμος για να βιώσουμε την τεράστια αυτή αλλαγή που συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας είναι να είμαστε σε όλα και κάθε στιγμή πιο ανθρώπινοι.

Και τελικά: Δεν μπορούμε πλέον να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους με στόχο αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Οφείλουμε να διοικούμε τις ομάδες μας με ανθρωπιά και πραγματική έγνοια, η αλλιώς να πάμε σπίτι μας.

Ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε κάποιους από τους 4 τρόπους που ακολουθούν:

 1. Εφαρμόστε ενεργή ακρόαση- όχι επιρροή.

Ακούω σημαίνει νοιάζομαι, σημαίνει μαζεύω πληροφορίες για να συμβάλλω σε αυτό που εκπέμπεις ως μήνυμα. Σημαίνει σε βοηθάω σε αυτό που θέλεις να κάνεις.

2. Αφιερώνετε χρόνο να τους γνωρίζετε πραγματικά.

Ο κόσμος δεν εμπνέεται πια με λόγους, αλλά με διαλόγους. Ο προϊστάμενος της παλιάς εποχής που μιλούσε για τον εαυτό του όταν ήταν στη θέση τους είναι… παλιάς εποχής. Οι ανθρώπινες επαφές θέλουν την προσπάθεια να δημιουργηθεί αρμονία μεταξύ των ανθρώπων που δουλεύουν μαζί. Ένας απλός τρόπος/γέφυρα αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε είναι να ρωτάτε ερωτήσεις όπως: Ποια είναι αυτά που πιστεύεις ότι θέλουν βελτίωση ή αλλαγή; Τι δεν σου άρεσε από managers με τους οποίους έχεις συνεργαστεί;

3. Εντάξετε στις αρχές σας την αναγνώριση, το ευχαριστώ!

Αν μιλήσετε πάνω στο θέμα αυτό με πολλούς ανθρώπους του επιχειρηματικού χώρου θα διαπιστώσετε ότι λίγο θυμούνται να ευχαριστούν τους ανθρώπους τους για μικρά πράγματα. Η αρχή της ευχαριστίας μεταξύ των ανθρώπων της ίδιας ομάδας ή μεταξύ προϊστάμενου- υφιστάμενου κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι άνθρωποι κάθε λεπτό της ημέρας που συνεργάζονται.

4. Αντί να στοχεύετε στην έμπνευση των άλλων, στοχεύετε στην αυτογνωσία.

Όλοι θα θέλαμε να γίνουμε leaders με εμπνευστικές ιδέες και συμπεριφορές. Πώς όμως γίνεται αυτό; Και πάλι το πιο δύσκολο ξεκινάει από τα πιο απλά: Δεν θα έπρεπε να είναι ο σκοπός μας το πώς θα επηρεάσουμε και παρακινήσουμε τους άλλους. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι το πώς θα βελτιωνόμαστε συνεχώς να γινόμαστε η καλύτερη εκδοχή τους εαυτού μας, πρώτα για εμάς και μετά για τους άλλους δίπλα μας, την αγορά και την κοινωνία.

 

Στο τέλος της ημέρας μόνο με το παράδειγμά μας επηρεάζουμε τους ανθρώπους. Το περίφημο transformation που ακούμε συνεχώς γύρω μας, αυτό είναι που θα εμπνεύσει τους ανθρώπους μας, αυτό είναι που θα θελήσουν οι άλλοι να ακολουθήσουν σε εμάς και στον τρόπο με τον οποίο εξελισσόμαστε.

Βασίλης Καραχάλιος

Αρχιτέκτων μηχανικός

Ms στην Φιλοσοφία της Επιστήμης

Μέλος της ΒΝΙ από το 2017

Ο Βασίλης Καραχάλιος είναι ένας από τους ιδρυτές της επιχειρηματικής ομάδας Αθηνά της ΒΝΙ στην Ελλάδα. Από το 2017 έχει βοηθήσει πάνω από 300 ανθρώπους να εξελίξουν τη δουλειά και τον εαυτό τους, στα πλαίσια της προσφοράς του στην Ομάδα.

Σήμερα είναι συντονιστής του προγράμματος mentoring της ομάδας του.

Παραμείνετε Ενημερωμένοι

Related Posts