Bιβλία και.. Καλό Καλοκαίρι!

Πώς πέρασε ο Ιούλιος και φτάσαμε στην πρώτη Αυγούστου…

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο σύντομος είναι ο χρόνος μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, μεταξύ Μαΐου και τέλος Ιουλίου, τόσο πιο σύντομα ξεκινάει η σχολική σεζόν και τελειώνει, και όσο πιο γρήγορα καλπάζουμε, τόσο πιο γρήγορα περνάει ο χρόνος.

Μαζί με τις δροσερές ευχές της ομάδας μας, εμένα της Έλλης, της Κατερίνας, του Δημήτρη, του Ηλία, της Αλεξάνδρας, του Ζαχαρία και του Θοδωρή που δουλεύουμε στο κεντρικό γραφείο της ΒΝΙ στην Αθήνα σας στέλνω και κάτι που ίσως σας είναι χρήσιμο για τον Αύγουστο:

Λίστα βιβλίων που μπορείτε να επιλέξετε για να ξεκουράσετε το μυαλό σας, να κλείσετε το κινητό και να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του.

Ναι, σωστά το διατύπωσα: ο εαυτός σας έχει ανάγκες και δικαιώματα εκτός από υποχρεώσεις και καθήκοντα. Και εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι να προσφέρουμε στον εαυτό μας το οξυγόνο που χρειάζεται ώστε να φορτίζει ενέργεια, σωματικά και πνευματικά/ ψυχικά.

Αγαπητές ψυχάρες, φίλοι και συνεργάτες μας ακολουθεί μια λίστα με 8 βιβλία που σας προτείνουμε, και ανυπομονούμε να μάθουμε τι και αν σας άρεσε, την επόμενη φορά που θα τα πούμε, από κοντά, online ή έστω μεταξύ post στα SoMe.

Η σειρά είναι τυχαία, όχι σημαντικότητας ή προτεραιότητας και η λίστα αντλείται από προσωπικές μας επιλογές και πρόσφατα η classic αναγνώσματα που μας άρεσαν.

Έχουμε και λέμε:

Ο Μάνατζερ του ενός λεπτού,
του Ken Blanchard

Ένα πραγματικά σύντομο (μια σταλιά στην κυριολεξία) βιβλίο – ιστοριούλα που ενώ στην αρχή θα νομίσετε ότι σας κοροϊδεύω, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι είναι χρήσιμο και πιθανά θα μας βοηθήσει σχετικά με τον τρόπο που αναθέτουμε εργασία στα στελέχη μας, στον τρόπο που δίνουμε λύσεις και απαντήσεις αλλά και στον τρόπο που αφήνουμε χώρο για feedback.

Επιχειρηματικός σχεδιασμός για πρωτάρηδες,
των Paul Tiffany & Steven D. Peterson

Η σειρά «για πρωτάρηδες» είναι πολύ μεγάλη και η ιδέα είναι να δίνει την ουσία από κάθε κομμάτι της γενικής και επιχειρηματικής επιμόρφωσης που βοηθάει στο να ξέρουμε τι λέμε, και να γνωρίζουμε και λίγα παραπάνω. Αν δηλαδή θέλετε ένα απλό βιβλίο που εξηγεί με λίγα λόγια αρκετά συστηματικά αυτό που έχει στον τίτλο του, τότε επιλέξτε κάποιο από τη σειρά που τιτλοφορείται «για πρωτάρηδες» (στα Αγγλικά “for dummies”). Καλογραμμένα και υπεύθυνα βιβλία που…με τα περισσότερα από αυτά δεν θα περάσετε άσχημα ούτε θα σας κάτσουν στο λαιμό (καλοκαιριάτικα). Εδώ, https://www.dummies.com/ , μπορείτε να δείτε πολλούς τίτλους, πολλοί εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας.

Όλα όσα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο,
του Robert Fulghum

Ο συγγραφέας συλλογίζεται για τη ζωή, την αγάπη, την απώλεια, τη διαφορετικότητα γράφοντας για τα... ραδίκια, τους γείτονες και τα λασπόνερα. Μας δείχνει ότι ο σωρός με τα άπλυτα κρύβει πολύτιμα μαθήματα, ότι ένα απλό κουτί με χρωματιστά κραγιόνια έχει μαγικές ιδιότητες, ότι το κρυφτό δεν έχει νόημα, αν δεν αφήσουμε τελικά να μας βρουν, και πώς όλα αυτά σχετίζονται με τη φύση του Θεού. Το "Όλα όσα Χρειάζομαι Πραγματικά να Ξέρω τα Έμαθα στο Νηπιαγωγείο" ξεχειλίζει από την ίδια την ουσία της ζωής και τη σημασία που υπάρχει ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Ίσως στο σύγχρονο κόσμο, αυτά τα απλά κείμενα να έχουν ακόμα βαθύτερη απήχηση, καθώς οι αναγνώστες ανακαλύπτουν ότι στα καθημερινά γεγονότα κρύβονται πανανθρώπινα ερωτήματα αλλά και οι εξίσου απλές απαντήσεις σε αυτά.

Η δύναμη των εσωστρεφών σε έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει,
της Susan Cain

Το βιβλίο έχει ιστορίες από σπουδαίους εσωστρεφείς: Από τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μαρσέλ Προυστ και τον 'Αλμπερτ Αϊνστάιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Γουόρεν Μπάφετ. Και από πολλούς αφανείς αλλά σημαντικούς, όπως τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου, το παιδί σου ή τους γονείς σου. Ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους μεταξύ μας είναι εσωστρεφής. Είναι τα άτομα που προτιμούν να ακούνε παρά να μιλάνε. Να διαβάζουν παρά να ξεφαντώνουν. Καινοτομούν και δημιουργούν, χωρίς να επιδιώκουν την προσωπική τους προβολή. Αποδίδουν καλύτερα όταν σκέφτονται μόνοι τους παρά σε ομάδες. Συχνά περνάνε απαρατήρητοι... Το βιβλίο μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την αξία της εσωστρέφειας απομυθοποιώντας την περιβόητη εξωστρέφεια ως ανθρώπινο χαρακτηριστικό, αλλά και να μας ευαισθητοποιήσει στην έννοια της διαφορετικότητας μέσα στο στενό μας κύκλο, την οικογένειά μας, την εταιρία μας και τον κόσμο γύρω μας. Το πολυσυζητημένο αυτό best seller αλλάζει μια και καλή το πώς βλέπουμε τους εσωστρεφείς και, κυρίως, το πώς αντιλαμβάνονται οι εσωστρεφείς τον εαυτό τους.

Unreasonable hospitality - the remarkable power of giving people more than they expect,
του Will Guidara

Ένα πολύ καινούργιο, πρόσφατο βιβλίο - ωδή πάνω στην εξυπηρέτηση του πελάτη. Αφορά συγκεκριμένα την εστίαση και δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα Ελληνικά, αν όμως τα Αγγλικά σας είναι έστω και μέτρια, είναι πολύ εύκολο να το ξεκοκαλίσετε, αφού πραγματικά μιλάει για ιστορίες που ζούμε καθημερινά σε όλες τις δουλειές εξυπηρέτησης πελατών, είτε επιχειρούμε με προϊόντα είτε με υπηρεσίες. Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε τον εαυτό σας και τα καθημερινά σας προβλήματα σχετικά με προσλήψεις, διοίκηση, έμπνευση των ανθρώπων σας και έμπνευση δική σας για να συνεχίζετε, γνώμες «σοφών» στην εστίαση και το service, και πολλά άλλα που αν μη τι άλλο θα σας δώσουν ευχάριστες στιγμές και την πεποίθηση ότι «αυτά που περνάτε εσείς, δεν τα περνάτε ΜΟΝΟ εσείς, αλλά άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη».

Από το Ντεσεβό στο Drone: Πρόοδος και ειρήνη για τον 21ο αιώνα,
της Άννας Διαμαντοπούλου

Ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνιολογικό, απολογιστικό, σύγχρονα φιλοσοφικό και Ελληνικά πραγματιστικό βιβλίο μιας αξιόλογης επιστήμονος και πολιτικού που είχαμε την τιμή να έχουμε ομιλήτρια στο εθνικό συνέδριο της ΒΝΙ Ελλάδας το 2020. Αν τυχόν έχετε διαβάσει τα best seller του Harari, τότε αυτό το βιβλίο θα σας αρέσει γιατί παρεμφερές γενναίο ύφος και στυλ. Αποτυπώνει καίριες αναλύσεις πάνω στις μεγάλες τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας, πάνω στο πώς φτάσαμε ως εδώ, πάνω στις συνέπειες των παλαιότερων πολιτικών μας επιλογών. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Άννα δεν περιορίζεται στην ανάλυση του παρελθόντος. Αντιθέτως, προσφέρει συγκροτημένες και απτές ιδέες για την ανανέωση της πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα βιβλίο όσο πρέπει εικονοκλαστικό, ένα βιβλίο που αρνείται πεισματικά την προσκόλληση σε ξεπερασμένα διανοητικά σχήματα. (υπάρχει και σε e-book άρα αν ξεμείνετε από βιβλίο στην παραλία, το κατεβάζετε/αγοράζετε και στο κινητό σας) αναζητήστε το στις εκδόσεις Πατάκη.

32 φράσεις πελατών που αγαπάμε να μισούμε,
του Θέμη Σαρανταένα

Με χαρά σας προτείνω το βιβλίο του αγαπημένου Θέμη που διάβασα πρόσφατα για δύο λόγους: πρώτος γιατί θα γελάσετε πολύ ενθυμούμενοι και ανακαλώντας ιστορίες που έχετε ζήσει, και δεύτερο γιατί αναπαράγοντας τις ίδιες τις δικές σας εμπειρίες δεν θα ανεβάσετε πίεση… αλλά θα βρείτε το λόγο πίσω από αυτές καθώς και τον/ τους τρόπους για να αντιμετωπίσετε παρόμοιες στο μέλλον. (Γιατί ναι… θα έχετε και άλλες τέτοιες φράσεις πελατών) Καμιά φορά τα βιβλία μας αρέσουν γιατί μας αφήνουν χώρο να σκεφτούμε τα δικά μας συμπεράσματα στα δικά μας θέματα – αυτό κάνει ο Θέμης σε αυτό το χαρούμενο βιβλίο του.

Η καλύτερη ευκαιρία είναι τώρα,
της Ξένιας Κούρτογλου

Αν φέτος το καλοκαίρι προσπαθείτε να μαζέψετε τα κομμάτια σας, το βιβλίο της αγαπημένης μας Ξένιας Κούρτογλου, μέλους της επιχειρηματικής κοινότητας της ΒΝΙ Ελλάδας μπορεί να σας συντροφεύσει αποτελεσματικά. Στο βιβλίο αυτό η Ξένια αναδεικνύει με πρακτικούς τρόπους και βιωματικά παραδείγματα πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε λεπτό της ζωής μας με πληρότητα και χαρά και πώς να ζούμε και να δημιουργούμε με καλοσύνη, ομορφιά και αλήθεια για τον εαυτό μας και τους άλλους. Όσοι έχουμε την χαρά και την τιμή να γνωρίζουμε την Ξένια ως φίλη και συνοδοιπόρο, στο βιβλίο αυτό θα μπορέσουμε να ξεναγηθούμε στην βασική προτροπή της να «αδράξουμε τη μέρα», νιώθοντας έμπνευση, αυτοπεποίθηση και πίστη στην ευκαιρία που μας παρουσιάζεται κάθε στιγμή!

Ευχόμαστε να βρείτε συντροφιά, σκέψη, ξεκούραση κάκτο ή μαξιλαράκι στις σκέψεις και τα προγράμματά σας, και κυρίως…. Εμπνευση!

Καλές βουτιές! 

 

Έλλη Γλύτσου

Η Έλλη Γλύτσου έχει σπουδάσει μουσική και ιστορία της τέχνης. Μπήκε στο χώρο της επιχειρηματικότητας το 2000, ιδρύοντας λίγο αργότερα την εταιρία amuse. Σήμερα 20+ χρόνια μετά, η amuse βοηθάει εταιρίες και οργανισμούς να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με το προσωπικό τους και με το καταναλωτικό κοινό, μέσα από δράσεις & εκδηλώσεις.

Η Έλλη έφερε τη ΒΝΙ στην Ελλάδα το 2015, και από τότε βοηθάει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα ομαδικής συνεργασίας και ανταλλαγής επαγγελματικών συστάσεων.

Παραμείνετε Ενημερωμένοι